top-left

Traditii si Obiceiuri
Tradiţii de Înălţare Email

InaltareaSărbătoarea Înălţării Domnului (joi 2 iunie) are, pe lângă semnificaţia creştină profundă, şi o serie de obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul anilor şi pe care românii, mai ales cei de la sate, le respectă cu sfinţenie.

În unele regiuni ale ţării, de ziua Înălţării, bărbaţii îndeosebi poartă la brâu foi de nuc, întocmai cum a purtat şi Hristos când s-a înălţat, iar femeile împart azime calde (pâine de aluat nedospit coaptă pe vatră), ceapă verde şi rachiu sau ţuică pentru sufletele morţilor despre care se spune că se înalţă şi ele la cer şi trebuie să aibă merinde pe drumul spre veşnicie.

Şi, pentru că tot am amintit de cei trecuţi la cele veşnice, tradiţia creştină spune că oamenii care mor în ziua de Ispas (Înălţare) ajung în Rai. Se mai spune din popor că semănatul după Ispas nu rodeşte şi că nu este bine să dai, în această zi, sare din casă, existând credinţa că vacile nu vor mai da lapte bun.

(R.E.)

 
75 de ani de folclor Email

Cântec, dans şi expoziţii tradiţionale la Muzeul Satului

muzeul-satului-1Muzeul Naţional al Satului  „Dimitrie Gusti” aniversează timp de aproape o săptămână, în perioda 17 mai – 22 mai, împlinirea a 75 de ani de la deschiderea celui mai vizitat muzeu din România.

Vă spunem încă de la început că ar fi tare păcat să nu vizitaţi Muzeul Satului, mai ales că sărbătoarea este în toi, iar zeci de artişti ai dansului, cântecului şi meşteşugului popular vă aşteaptă pentru a vă dezvălui talentul lor şi a vă face mândri că sunteţi români. 

În prima zi de sărbătoare (17 mai), Directorul general al Muzeului Satului, Conf. Univ. dr. Paula Popoiu, a oferit medalii şi plachete aniversare mai multor personalităţi care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea acestei instituţii şi la transformarea ei într-o veritabilă emblemă de identitate naţională şi culturală....

 
Paştele Blajinilor Email

Este cunoscută în popor drept Florar, Florariu sau Frunzar. Aţi ghicit, vorbim despre luna mai, cea în care toată natura prinde viaţă şi înfloreşte, anunţând parcă belşug pe ogoare. Luna mai nu este doar extraordinar de frumoasă şi benefică pe agricultură, ci are şi semnificaţii tradiţionale şi religioase deosebite.

Paştele Blajinilor (din prima zi de luni de după săptămâna luminoasă a Paştelui) este una dintre sărbătorile precreştine, cu origini care se pierd în timp. Se spune că Blajinii sunt chiar primii oameni, moşi-strămoşii, cei care ar fi participat la facerea lumii. Se mai spune despre blajini că susţin pilonii pe care se sprijină Pământul.

 
8 Martie. Ziua Internaţională a Femeii Email

8_martieZiua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data pe 8 Martie 1975 de catre Adunarea Generala O.N.U.

In aceasta perioada s-a pus serios problema eliminarii discriminarii femeii si asigurarea de conditii depline de egalitate in viata sociala.

Ca urmare, O.N.U. a proclamat anul 1975 ca An International al Femeii, iar 1976-1985 a fost proclamat Deceniul O.N.U. pentru femei.

 
1 MARTIE - Mărţişor Email

1_martieSarbatoare traditionala pe meleagurile noastre, martisorul constitue o contributie specific romaneasca la zestrea de traditii si obiceiuri cu care intram in Uniunea Europeana.

Cunoscutul snur din fire impletite, de culori albe si rosii, reprezentand simbolul primaverii, norocului si bunastarii a fost si este nelipsit la aceasta sarbatoare fiind daruit indeosebi fetelor si femeilor incepand cu 1 martie.

Semnificatia culorilor alb si rosu sau modul de purtare al acestui snur au cunoscut variante de interpretare de-a lungul timpului sau a zonelor teritoriului nostru.

 
Dragobete: Ziua Îndrăgostiţilor la români! Email

dragobeteFiul Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul Sfântului Valentin şi simbolizează sărbătoarea dragostei în tradiţiile româneşti. Sărbătorit pe 24 februarie sau 1 martie, Dragobetele este un obicei românesc care marchează începutul primăverii.

În mediul rural, Dragobetele se sărbătorea prin logodne simbolice şi prin jocuri de iubire. În mediul urban aceste tradiţii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sărbătoare de împrumut occidental.
Dragobete, sărbătoarea bunei dispozitii şi a iubirii în grai românesc!

Puţini sunt cei care cunosc cu adevărat tradiţiile româneşti sau obiceiurile româneşti păstrate din generaţie în generaţie pentru sărbătoarea de Dragobete. Puţini sunt şi cei care mai sunt interesaţi de ritualurile acestei sărbători de când sărbătoarea occidentală de acceaşi natură, Sfântul Valentin a dobândit statut mioritic.

 
11 Februarie: Sf. Vlasie – Sărbătoarea agriculturilor Email
sarbatoare_agricultorilorSe spune că de 11 februarie se deschide gura păsărilor, iar cine lucrează câmpul astăzi va împărţi recolta sa cu păsările, care-i vor mânca semănăturile. De aceea ziua de 11 februarie este sărbătorită în primul rând de agricultori.

Această sărbătoare este ţinută şi pentru că femeile însărcinate să nască copii sănătoşi, fără malformaţii, lucru valabil şi pentru animalele din gospodărie. Când se nasc pui cu mai multe capete, picioare etc., se crede că diavolul s-a corcit cu animalul respectiv şi a pus stăpânire pe ogradă.

O credinţă din Moldova spune că cine respectă această zi nu rămâne niciodată fără bani. Se crede şi că cine a pierdut ceva trebuie să se roage Sfântului Vlasie pentru a regăsi acel lucru.
Încă din cele mai străvechi timpuri Sfântul Vlasie era considerat ocrotitorul animalelor domestice. Creştinii se rugau lui când li se îmbolnăvea un cal sau când se pierdea un viţel. De ce anume îl chemau ţăranii în ajutor?
 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 2